REDUCE

Hur kan vi leva med mindre plast? REDUCE är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som leds av Consumption Research Norway (SIFO) vid Oslo Metropolitan University. Projektet undersöker hur plastanvändningen i vardagen kan minskas genom att utforska systemförändringar inom design, policy och användarpraktiker.
Med fokus på tre centrala områden – hygien, fritid och barndom – samlar projektet forskare inom design, sociologi och historia, tillsammans med branschaktörer och offentliga organisationer.
Framtidsscenarier (Arbetspaket 4) bygger vidare på insikter och resultat från tidigare forskning för att utveckla tre önskvärda framtidsscenarier med målet att minska plastberoendet i vardagen. Scenarierna kommer att innehålla nya produkter, tjänster och system som möjliggör en övergång till livsstilar med avsevärt mindre plast.
För att uppnå detta kommer WP4 att använda en triangulering av metoder:
-
Backcasting:
Med utgångspunkt i en normativ vision – som ett liv utan plast – arbetar vi bakåt för att identifiera viktiga milstolpar och insatser som krävs för att nå dit. Metoden stödjer långsiktig, strategisk planering och synliggör möjliga vägar till systemförändring. -
Normkritisk design:
Genom att skapa så kallade "design things" – provokativa och diskursiva produkter, tjänster och berättelser – utmanar vi plastens dominans i vardagen. Dessa artefakter ifrågasätter invanda normer och rutiner och öppnar för reflektion och kritisk diskussion kring materialval och konsumtionspraktiker. -
Vardagsexperiment:
Vi kommer att prototypa och testa dessa alternativa framtider i verkliga miljöer under längre tidsperioder. Deltagarna får möjlighet att interagera med nya materiallösningar och tjänstemodeller, vilket gör det möjligt för forskarna att studera de sociala, emotionella och praktiska aspekterna av att minska plastanvändning i praktiken.
Scenarierna kommer att göras konkreta genom fysiska prototyper, installationer, filmer och andra visuella och upplevelsebaserade format. Dessa "tangibles" fungerar både som kommunikationsverktyg och som medel för att engagera allmänheten och inspirera till en bredare samhällsdialog.
Projektets slutresultat kommer att presenteras i en REDUCE-utställning, som hålls på DOGA i Oslo och på en lämplig plats i Sverige. Utställningen blir en plattform för att sprida kunskap och väcka diskussion om vägar mot ett plastreducerat samhälle.